T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / AKHİSAR - Şehit Ali Aksoy Ortaokulu

15 TEMMUZ DEMOKRASİ ZAFERİ

15 Temmuz Gecesi Millet Tarih Yazdı...

 15 Temmuz darbe girişimi Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı’nda başladı. Genelkurmay’da silah sesleri duyuldu ve bir helikopterden dışarıda toplanan insanların üzerine ateş edildi. Ankara semalarında jetler alçak uçuş yapmaya başladı. Genelkurmay Başkanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü bir grup asker tarafından silah kullanılarak ele geçirildi.

Aynı saatlerde İstanbul’da ise Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri askerler tarafından geçişe kapatıldı. İstanbul ve Ankara’daki gelişmeler esnasında yaşananların bir darbe girişimi olduğu halk tarafından açıklık kazanmamış olmasına rağmen insanlar, askerlerin sokakları tutmasına tedirginlikle karşılık verdi ve yavaş yavaş sokaklara inmeye başladı.

-Mecidiyeköy İtfaiye İstasyonu’ndaki 6 itfaiye eri, 15 Temmuz darbe girişiminde 2 itfaiye aracı ile Boğaziçi Köprüsü’ne barikat kurarak Avrupa yakasından tankların köprüye geçişine engel oldular.

-Ev hanımı 75 yaşındaki Fikriye Temel, FETÖ mensubu askerlerin darbe girişimi haberini alır almaz kızı Nimet Temel ile sokağa çıktı. Dört çocuk annesi Temel, eline aldığı sopasıyla, darbecilere karşı mücadele etmek için Boğaziçi Köprüsü’ne gitti. Temel’in darbeye direniş esnasında elindeki sopasıyla çekilen fotoğrafı sosyal medyada hızla yayıldı.

-39 yaşındaki Vahide Şefkatlioğlu eşi Mehmet Şefkatlioğlu ile 15 Temmuz gecesi darbeye direnmek için sokağa çıktı. Eşi tankın altında kalarak şehit oldu. Kendisi ise tankın ezmesi sebebiyle ağır yaralandı. Tedavi gördüğü hastanede bir bacağı kesildi.

-Jale Usta 15 Temmuz gecesi darbeci askerlerle mücadele etmek için eşi ile sokağa çıktı. Sarıyer’de Borsa İstanbul binasının çatısındaki keskin nişancılar tarafından açılan ateş sonucu kendisi ve eşi yaralandı.

-42 yaşında olan Ayten Demir FETÖ’cü darbe girişiminin yaşandığı gece Erol Olçok’un da aralarında bulunduğu grubun içinde darbeye karşı mücadele verdi. Darbeci askerler tarafından açılan ateş sonucu yaralandı.

-15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece, Şehzadebaşı Camii müezzini Oğuzhan Bahtiyaroğlu camiden darbeci askerlere seslendi: “Kışlanıza dönün.”

-İki çocuk annesi Nebahat Topaloğlu 15 Temmuz gecesi darbe girişimini haber alınca sokağa çıktı. Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde darbecilere karşı verdiği mücadele sırasında açılan ateş sonucu yaralandı.

-Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatı üzerine Türkiye genelinde birlik ve beraberlik selaları ile halk sokaklara inerek darbe girişimine karşı tepki göstermeye başladı.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayına bağlandığı bir televizyon kanalından bunun bir askeri kalkışma girişimi olduğunu söyledi ve halkı meydanlara davet etti.

-38 yaşındaki öğretmen Derya Ovacıklı 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Ankara Akıncı Ana Jet Üssü’nde etrafındaki kalabalıkla birlikte milli iradeye sahip çıkmak için sokağa çıktı. Darbeci askerler tarafından açılan ateş sonucu 18 yaşında bir genci kurtarmaya çalışırken bacağından ağır yaralandı.

-TRT’nin askerler tarafından işgal edilerek korsan bir darbe bildirisi okutulması üzerine, bazı vatandaşlar TRT binasına gitti ve darbeci askerlere karşı mücadele etti.

-Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı dışında Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milli İstihbarat Teşkilatı binası, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Ankara Emniyet Müdürlüğü de jetler ve helikopterlerden açılan ateş ile vuruldu. Buralarda da kalabalık gruplar halinde vatandaşlar havadan açılan ateşe ve bombalamalara rağmen darbeye karşı büyük bir çaba ile direndiler.

-İnsanlar İstanbul’da İBB binası, Boğaziçi Köprüsü, Çengelköy Polis Karakolu ve Atatürk Havalimanı’nda; Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve MİT binası etrafında toplanarak havadan açılan ateşe ve tankların ilerlemesine karşı durdular. Demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkmak için darbecilere karşı cansiperane mücadele ettiler. Darbe girişiminin 16 Temmuz gecesi bertaraf edilmesi ile birlikte meydanları bırakmayıp demokrasi nöbetine başladılar.

-15 Temmuz Darbe Girişiminin seyrini değiştiren Ömer Halisdemir darbe gecesi darbe yanlısı Tuğgeneral Semih Terzi´yi alnından vurarak öldürmüş ve daha sonrasında şehit olmuştur.

-İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Van, Diyarbakır, Şanlıurfa, Bitlis’te Türkiye halkı 15 Temmuz darbe girişimine karşı direnişine demokrasi nöbetleri ile devam etti.

 

 

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.12.2016 - Güncelleme: 30.12.2016 10:36 - Görüntülenme: 1665
  Beğen | 1  kişi beğendi